Op naar Boston

Zo, het wordt toch echt tijd om wat te schrijven. Ik ben hier nu een week, en bijna over mn jetlag heen. Het lijkt alsof ik weken niet geslapen heb, misschien is dat ook zo. De laatste weken in Nederland zaten vol met optredens, concerten, sociale activiteiten en feestjes, extra werk, fondsen werven, mn huis opruimen en organiseren zodat ik precies met 20 kilo (ipv 40) naar Amerika kon vertrekken (sjouwen is niet zo mijn hobbie). Dit resulteerde in dat ik meteen bij aankomst een paar nieuwe schoenen moest kopen omdat ik maar twee paar (erg degelijke) mee had – bonus. Het sneeuwt hier – nog niet, de snowboots zijn dus veel te warm, en ik heb nu efficiënte kleine lage hakjes gekocht – meer mijn stijl. De reis hierheen was langer dan gepland vanwege harde wind op Londen, daardoor werd mn vlucht naar Boston verzet en moest ik de hele middag op Heathrow wachten. Eenmaal geland op Boston vond de douane beambte de foto op mijn visa gezellig en nadat hij ‘Fulbright en Berklee’ op mijn papieren zag begon hij meteen te vertellen dat er deze week een jazz klarinettist bij hem aan de balie stond “I love jazz!!” … prima dus.

De familie waar ik logeer is familie van een gitarist die ik ken – hij woont zelf in New York en ik ga hem binnenkort weer opzoeken. Het is een leuke familie – Yas (die zelf ook aan Berklee heeft gestudeerd heeft en nu pianist, zangeres en euritmiek docent is) Tim (professor op Brandeis universiteit in onder andere informatica en wiskunde), hun twee kinderen Caitlin (16) en Ryan (13) en twee honden. Ik heb mn eigen slaapkamer en kan hier blijven tot eind mei. (In juni ben ik even in Nederland voor wat concerten, als je nog ideeën hebt ….) Ideaal is het dat er hier dus een vleugel staat en.. het is dicht bij Berklee. In een kwartiertje ben ik erheen gefietst.

Boston is een mooie stad, het is vriendelijk en toegankelijk en heeft veel cultuur. De gebouwen lijken wel een beetje op die in Leiden, al is dit allemaal wel wat nieuwer natuurlijk, en enorm veel groter. Er zijn veel flats maar ook kasteelachtige huizen met ornamenten, echt victoriaans. Ik heb een rondleiding gekregen van pianist Joel Hill (die deze kerst in Nederland was om op te treden met Alex Labrie – een gitaar student uit Berklee wiens ouders in voorschoten wonen). En ben gaan winkelen met Yas. Dit weekeind waarschijnlijk nog wel even naar een museum. Maandag Martin Luther King day, de nationale feest dag.

Berklee is een geweldige school, komende dinsdag begint mijn introductieweek, de week daarna beginnen de lessen. Ik ben deze week gister begonnen met een schift te maken in de lessen die ze geven, en dat zijn er wel een paar. Even wat getallen. Berklee heeft 4131 studenten,    uit wel 80 landen, ze hebben 12 studierichtingen en 29 instrument-hoofdvakken. Ongeveer 30% van de auditanten wordt toegelaten maar niet elke student kan genoeg geld bij elkaar krijgen. Want Het is een dure studie, je betaald $14.000 per semester. Ze hebben 21 gebouwen in het midden van Boston, en 5 concertzalen, ze hebben studio’s, en repetitie ruimtes en zelfs hun eigen boekhandel en uitgever. (Feiten over Berklee)

Ik doe de major professional Music en ik kan een hoop van mn vakken zelf inrichten. Nu ben ik dus aan het kijken naar de 1172 vakken die ze aanbieden (Link naar Berklee vakken) … en aan het bedenken wat mijn prioriteiten zijn. (Als iemand ideeën heeft – mail ze … ) Standaard vakken zijn Harmony, Arranging, Composition en Eartraining en music business vakken.Voor sommige vakken in je vrije ruimte moet je weer andere vakken gedaan hebben, maar kheb wel een paar ideeen: ENVC-232 a cappella ensemble van Joey Blake,  CW-216-00 vocal writing van David Scott, AR-331 bigband arranging van Greg Hopkins, PSVC-425 advanced improvisation for vocal.  Ook is er een lijst met de zangdocenten – wel 52  – en er zitten een hoop grote tussen. Elk semester kun je weer een andere zangdocent kiezen waardoor je van iedereen verschillende dingen leert. Zelf kun je je voorkeur opgeven en tijdens de introductie week word iedereen getest en ingedeeld op niveau in ensembles, theorieklassen en dus bij een zangdocent.

14 thoughts on “Op naar Boston

 1. Hoi Vief. Je hebt je draai al helemaal gevonden. Mooi logeeradres zonder poezen, maar met een hondje. Echt iets voor jou. Vanaf nu ga je het druk krijgen als ik deze vakken zie, succes met de studie en geniet tussen door van Boston. Liefs uit Zoetermeer

 2. Hey! Jij ook Fulbrighter?? Wat leuk! Ik ga je via FB aan nog wat ander leuke NL-Fulbrighters voorstellen. Contacten kan je bijna niet genoeg hebben in den vreemde. Veel plezier, geniet van Boston voor je het week is het weer voorbij (kan je je nu nog niet voorstellen maar mijn jaar in NYC is omgevlogen. Gelukkig kom ik eind april weer voor een dikke week langs maar dat is eigenlijk niet genoeg 🙂

 3. Geweldig dat je het gelijk al naar je zin hebt en uiteraard ga ik je blogs volgen.
  Keuze genoeg zo te zien, hoe kom je eruit wat je wilt gaan doen vrag ik mij af.
  We zullen je de komende week natuurlijk wel gaan missen bij de Leidse Jazzweek.
  Zelf zal je dat ook wel een beetje missen denk ik, maar ja dat kan jij dan weer bij mij volgen 🙂
  Hou je taai en hoop snel meer van je te lezen uit Boston.

 4. Hai there,
  Mooi dat het allemaal bevalt. Heerlijk dat je je draai gevonden hebt en geweldig hoe je je leven aldaar beschrijft. Ga je volgen ben heel benieuwd…..
  En blijf vertellen dat doe je erg goed.

 5. Hoi Vivienne, behalve dat ik apetrots ben op een oudleerling die het zo ver schopt ben ik natuurlijk ook spuugjaloers! Geniet er van!

 6. Ook vanuit Friesland volgen we jou in den vreemde, Eeuwe probeert ondertussen mijn laptopsnoer te verorberen… En zo beleven we beiden plezier aan jouw blog!
  Qua keuzes, ook weer niet teveel nadenken: kijk ook bij welke naam of omschrijving je een kriebel in je buik voelt…Female intuition, baby!

 7. hallo vivienne,

  leuk om te lezen hoe jouw eerste indrukken zijn van de stad Boston en van de studie. ik kan wel zien dat je je weer voor 200 % inzet. wat betreft de vraag naar mogelijke suggesties van studievakken: het lijkt me dat scholing in de muziektherapie met jouw opleiding als psychologe ook geen slechte zal zijn!

  groet, ton van den brink.

 8. Hoi viv
  Leuk om je blog te lezen en te lezen dat alles goed met je gaat
  Vanaf nu zal je het wel druk krijgen maar het is super dat je dit mag mee maken
  Wij missen je wel hoor op het koor
  Het is erg wennen met hans
  Geniet overal van en ik ga je volgen
  ineke van den Broek

 9. Hoi Viv,
  Wat fijn dat het zo goed met je gaat, wat zul jij het de komende tijd druk hebben, maar wel met allemaal leuke dingen! We missen je wel hoor! Geniet ervan, pas goed op jezelf en we blijven je volgen! Groetjes Rob en Jantien

 10. Hoi Vivienne,
  Fijn dat we met je kunnen meeleven door deze blog.
  Wat een keus in vakken zeg ,moeilijk kiezen!
  Geniet van je tijd daar en we horen graag hoe het allemaal gaat met je.
  Liefs uit Leiden
  Saskia Kok

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *