Berklee deel twee

Het bijhouden van een blog is makkelijker gezegd dan gedaan. Het onderhouden van vrienden en familie (en vage kennissen 😉 … ) is al een vak apart… Zoals men voorspelde had ik na een maand last van “homesickness”… En dat had ik nog niet eerder meegemaakt. Maar goed dat ik ook nog eens griep had en dat weekend lekker in bed kon blijven – facebook te chekken en te zwijmelen over mijn stad Leiden waar iedereen op de gracht kon schaatsen… Goed, ik heb het overleefd, ik zit hier goed op mn plek en ben dus flink aan de studie. Ze houden me hier de hele dag bezig. Ik heb erg veel lessen. Core-classes met theorie, zo moet ik bijvoorbeeld voor “arrangeren” een stuk schrijven voor een band met ritme sectie en vijf blazers waarna we dat dan halverwege het semester in de studio mogen opnemen. Overdag heb ik dus lessen tussendoor jammen met mensen, savonds extra repetities, naar concerten en huiswerk maken.

Daarnaast heb ik mn eerste optreden gehad  – in een assisted living house. De bejaarden in Amerika zijn hier net iets anders dan in Nederland, omdat ze al mijn jazz liedjes precies meezingen. Elke tekst kennen ze, tis ten slotte hun jeugd, erg goede reacties gehad. Verder ga ik donderdag optreden in het Berklee Performance Centre!! Namelijk tijdens het “womens musicians network 15th annual concert”  met een gospel vocal septet en eind maart heb ik een optreden voor Fulbright in Harvard.

Het is natuurlijk wel wennen hier, Berklee is een omgeving waar iedereen in zijn eigen bubble zit, op weg om ‘beroemd’ te worden. Nou is beroemd zijn(in de jazz) een beetje ‘overrated’ dus mijn doel is anders. Ik wil graag op zoek naar mijn eigen geluid en hoe ik dit met anderen kan delen. De kunst is dus om mensen uit hun bubble te krijgen en een connectie te maken. Die connectie maken met mensen, zowel met muzikanten als publiek geef t mij inspiratie en zorgt ervoor dat ik op een hoger niveau kan musiceren. Dit geeft mijn reis wel meer perspectief, ik dus heb interessante gesprekken met allerlei mensen.

Mijn lessen zijn super.  David Scott (link –  hij trad op met Gloria Estefan, Phil Mattson en Darmon Meader (New York voices)), ik zing jazz bij hem, maar ook doen we veel aan techniek. Verder heb ik een bebop – jazz ensemble van Ron Mahdi (link – trad op met o.a. Chet Baker, Art Farmer, Milt Jackson). Dit ensemble is enorme uitdaging, ik zing samen met een saxofonist en heb eigenlijk geen teksten, omdat het vrijwel alleen jazz/bebop nummers zijn en veel improvisatie. Mijn tweede ensemble wordt gegeven door Jason Palmer, een trompettist. Hier doen we moderne jazz, rare maatsoorten, en harmonien. Een voorbeeld is het nummer Shed van Aaron Goldberg. ( link  ) … ook hier geen teksten… maar goed. Mijn derde ensemble is ‘advanced vocal jazz ensemble’ waarvoor ik audititie moest doen, dit is een close harmony groepje van 5 mannen en 5 vrouwen. Waarschijnlijk gaan we als ensemble ook nog de studio in aan het eind van het semester want de docent (Dave Devoe) is erg enthousiast.

Over de nieuwe cd …. Na 4 maanden keihard werken is het dan zover. Mijn cd is klaar. Polaroid, hier de teaser… Samen met Geoff heb ik in twee weken de opnames gemaakt, in mijn huis, volledig vocaal, op vinger knips en voetstappen na. Mijn volgende blog gaat over onze ervaringen hiermee. Ik hoop dat jullie deze cd leuk vinden, hij is te koop via bandcamp als download of als fysieke cd… (die ik dan – jaja – persoonlijk naar je opstuur 🙂 …. )

“Polaroid is a snappy 6 track Jazz a cappella EP about streetlamps, fireflys, endings and beginnings. Recorded in 2 short weeks in Leiden, Vivienne Aerts (Netherlands) teamed up with Australian electronic producer Geoff Baker. Using her voice to the limits, Vivienne layers 40 vocals on a single song, mimicking basses, trumpets, strings and whole choirs. Swinging along the rhythm are finger clicks, hand claps, foot stomps and matchbox snaps. The vivacious energy and beauty of the songs leaps out from the first moment of this work. For more information contact (info@vivienneaerts.nl).

Foto’s: o.a. nachtelijke jamsessies, mn ensemble, ik op de foto met bekende muzikanten (George Clinton, Mike Stern, Richard Bona, Dave Weckl) en mijn Hollands-overleef-verrassings pakket en trader Joe’s (mn supermarkt) …

This slideshow requires JavaScript.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *