Boston Explosie

DSC_0316

In mijn tijd hier in Boston heb ik al wat meegemaakt, Sandy (de sneeuwstorm in Februari) en Lucy (de orkaan in oktober) en de brand tijdens midterm week (vorig jaar maart)… Maar dit, dit is echt verschrikkelijk. Een bomaanslag, 2 explosies, 2 ontmanteld, 3 doden, 140 gewonden en dat allemaal bij Berklee in de straat. Ongelofelijk bizar idee dat je dus niet veilig bent..

Berklee is nu al twee dagen gesloten, en ik ben thuis aan het studeren, zover dat gaat. Ben toch constant op facebook en de nieuwssites aan het chekken… Dus maar even een blog over de afgelopen dagen. Ik ben dinsdag ochtend meteen geinterviewd door het Leids Dagblad, die het nieuws op de voorpagina hebben gezet. Toch vreemd om het te lezen, als het zo op papier staat. Op dit soort momenten kom je even tot stilstand, denk je na, wat kan ik doen en wat ben ik eigenlijk aan het doen? De hele community leeft hier mee, en we wachten op de berichtgeving en de verdere ontwikkelingen.

Maandag ochtend fietste ik richting Berklee, halverwege kwam ik bij de Marathon uit, het was heerlijk weer en er waren enorm veel mensen op straat. Iedereen is vrij op patriots day, anyway. Ik had een koffie afspraak met Jacob, een designer die wellicht een art-video gaat maken voor een van mijn nummers. We zaten op het terras van Pavement – waar ik altijd kom – op Boylstonstreet …. (zie kaart)

Screen shot 2013-04-17 at 1.25.09 PM

We zaten te praten tot 2:15 uur. Hij wilde nog een rondje lopen, maar ik had repetitie om 2 uur, dus ik was laat, dus liepen we naar het huis van Alex, waarmee ik zou gaan repeteren, dat daar om de hoek is. Een half uur later waren er twee explosies en zagen we dit overal op facebook. Naast het huis waar we waren werd geklust dus we hadden helemaal niets gehoord. Maar de explosies waren dus wel dicht bij, ongeveer 10 minuten van waar ik eerder koffie dronk… We hebben vervolgens al onze vrienden gesmsed en gebeld, en de rest van de middag het nieuws gevolgd. Berklee belde, smste en mailde dat er een een alert was.

“There has been a report of an explosion near the Boston Marathon finish line. If you are on campus stay indoors, otherwise stay away from the campus and the marathon route. Appropriate updates will be provided as the situation develops and further information will be provided at berklee.edu/alerts.”

Het nieuws verspreide zich onwijs snel. Binnen 20 minuten kreeg ik een mail van Fulbright NYC, met de vraag of ik okay was en mensen/vrienden van over de hele wereld reageerden op facebook. Dank voor al jullie reacties! Wat dat betreft is het fijn om multimedia te hebben, zo ver van huis.

Screen shot 2013-04-17 at 1.23.24 PM

Rond 4 uur ben ik met Alex naar Berklee gelopen (150 Mass ave) want ik wilde mijn fiets ophalen om naar huis te gaan. Het was echter allemaal afgezet, ambulances, politie, militairen, helikopters n zelf van die tankachtige pantserwagens. De trams reden niet dus ik ben maar bij Berklee naar binnen gegaan waar ik een heel aantal vrienden trof. Sommigen konden ook niet naar huis. Na een tijdje praten besloten we dat we met zn allen naar iemands huis zouden gaan en daar eten zouden maken, en het nieuws volgen. Het was niet duidelijk of er nog meer dreiging was, maar er waren nog 2 extra bommen gevonden en ontmanteld. De foto’s en filmpjes met verschrikkelijke beelden kwamen ongecensureerd op tv en internet. Er was discussie over mogelijke andere bommen bij het vliegveld, maar twas niet helemaal duidelijk. Er was discussie over mogelijke verdachte… Sommige marathonrunners waren bij het horen van de explosie 2 kilometer terug gerend om bij het ziekenhuis bloed te doneren. Mensen stelden hun huis beschikbaar. En we kregen weer een bericht van Berklee: “Update: There have been no reports of injuries to the Berklee community or damage to its property. Please keep phone lines open for business and emergency purposes. Updates will be provided at berklee.edu/alerts.” Op zo’n moment is het fijn om met elkaar te zijn. Na de hele avond ben ik met twee vrienden terug naar Berklee gelopen en hebben we een militair gevraagd of ik mijn fiets kon pakken, hij was erg aardig en liep met me mee, kon ik eindelijk naar huis.

Wat een dag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *